LNU-kurs: Langlesing og temainnganger – hvorfor og hvordan lese langt og dypt i «distraksjonenes tid»

Med Vibeke Sæther

Kursholder

Vibeke Sæther er norsklektor ved Thora Storm vgs. i Trondheim, der hun har vært siden 2007. Hun er mangeårig sensor og har jobbet for Udir med utvikling av kvalitetskriterier for læremidler etter LK20. I 2020 skrev hun og Anita Melvold boka Temainnganger til norskfaget – ei verktøykasse for klasserommet. I 2024 kom Temainnganger i praksis – norsk på studiespesialiserende og Temainnganger i praksis – norsk på yrkesfag, også med Anita Melvold. Hun er nå i gang med ei bok om temabasert langlesing med planlagt utgivelse vinteren 2025/26. Kurset bygger på alle disse prosjektene, med vekt på det siste. 


Kurset er tilgjengelig fra august 2025.

Mange norsklærere ønsker å lese hele verk sammen med elevene – men opplever det som krevende å få til i praksis. Dette kurset gir støtte og konkrete verktøy til å gjennomføre langlesing som en naturlig del av norskfaget, gjennom temainnganger som oppleves som relevante og meningsfulle for elevene.

Målet er å vise hvordan langlesing ikke trenger å komme i tillegg til annet arbeid, men være en faglig bærebjelke gjennom hele treårsløpet i vgs. Å lese nyere og eldre bøker i ulike sjangre gir elevene økt lese- og tekstkompetanse og legger til rette for dyp refleksjon over mennesket, samfunnet og kulturhistoriske perioder. Det gir litterære opplevelser, fremmer konsentrasjon og ro - og er reelt studieforberedende. Langlesing er også et verktøy for sosial utjevning: Når stadig færre barn leser bøker på egen hånd, er norskfagets rolle å tilby fellesskap om lange tekster enda viktigere.

Kurset er praktisk rettet og består av tre deler:

Del 1: Hvorfor langlesing? Faglige og pedagogiske grunner til å lese (mye mer) langt og dypt i norskfaget.

Del 2: Hvordan langlesing? Et sekstrinnsopplegg som konkret viser hvordan dette kan gjennomføres i før-, underveis- og dybdearbeidet. Et sentralt premiss er at alle elevene skal med, særlig de som trenger mye lesestøtte, og at gode tilpasninger vil gagne hele klassen. I denne delen blir også språkmodellenes rolle i klasserommet diskutert: Når kan dette støtte og hindre elevenes læring?

Del 3: En større verktøykasse med undervisningsopplegg til både eldre og nyere bøker i ulike sjangre - sakprosa, drama, diktsamlinger og romaner. Hver leseperiode kommer med en relevant temainngang, som hjelper elevene inn i tekstene, og som gjør det lettere å sammenligne med andre tekster. Målet med denne delen er å inspirere og gi forslag som enkelt kan overføres til bøker læreren selv ønsker å jobbe med.

Det praktiske og økonomiske

  • Kurset varer i utgangspunktet i seks timer, inkludert pauser.

  • Kursholder reiser til dem som har bestilt kurset, og kurset avholdes i egnet lokale tilrettelagt av kursbestiller.

  • Lokaler: I tillegg til rom egnet til forelesning, behøves ofte rom til gruppearbeid.

  • Antall deltakere kan være fra ca. 25 – 100. Kursets form tilpasses noe etter gruppens størrelse.

  • Kurset koster kr 12 000. LNU dekker utgifter til opphold for kursholder. Reiseutgifter deles likt mellom LNU og kursbestiller, men med maksgrense på kr 3000 for kursbestiller.

  • Spørsmål kan rettes til daglig leder for LNU, Eva Kolsrud Vinde, eva@norskundervisning.no.

Print Friendly and PDF

Ny bok i Norskbokklubben: Litteraturhistorie i kontekst