Nytt kurs! Flerspråklighet og andrespråkslæring i skolen

Nytt kurs! Flerspråklighet og andrespråkslæring i skolen

Irmelin Kjelaas.jpeg

Kursholderen

Irmelin Kjelaas er anvendt språkviter med en særlig interesse for språk og makt, flerspråklighet og andrespråkslæring i skolen. Hun er fagansvarlig for Institutt for lærerutdannings videreutdanning i andrespråkspedagogikk for lærere og for et emne om grunnleggende lese- og skriveopplæring i det flerspråklige klasserommet. I tillegg underviser hun om språklig mangfold på master i norskdidaktikk.

Kjelaas har sittet i læreplangruppa for Læreplan i grunnleggende norsk for språklige minoriteter (2018-2019) i arbeidsgruppa som reviderte Utdanningsdirektoratets kartleggingsverktøy i grunnleggende norsk (2017-2020).    

Andrespråkselevers muntlige og skriftlige ferdigheter i norsk er ei forutsetning for videre utdanning og samfunnsdeltakelse i Norge. Dette kurset handler om flerspråklighet og andrespråkslæring i skolen og gir kursdeltagerne praktiske eksempler på pedagogiske og didaktiske tilnærminger i undervisningen.

Hva kjennetegner flerspråklighet som fenomen, og hvordan kan elevenes flerspråklige kompetanse brukes som pedagogisk og språkdidaktisk ressurs i opplæringa?  Flerspråklighet vektlegges som ressurs både i forskning og i skolens styringsdokument. Hva kjennetegner utviklinga av et akademisk register i andrespråket, og hvordan kan en legge til rette for ei opplæring som styrker dette? Disse spørsmåla vil stå sentralt i kurset og bli belyst med utgangspunkt i sosiokulturell teori om språk og språklæring, og i ny norsk og internasjonal forskning. Kurset vil være forankra i og drøfte utdanningspolitiske føringer for andrespråksopplæring i norsk skole.

Kurset passer for lærere som underviser på alle utdanningsprogram i videregående skole og for lærere i ungdomsskolen.

Det praktiske:

  • Forespørsel om kurs sendes på e-post til daglig leder i LNU, Siv Sørås Valand: siv@norskundervisning.no

  • Kurset varer i seks timer, inkludert pauser

  • Kursets form tilpasses etter gruppens størrelse

  • Lokaler: I tillegg til rom egnet til forelesning behøves rom til gruppearbeid

  • Kurset koster kr. 11.000,-. LNU dekker utgifter til reise og opphold for kursholdere

Print Friendly and PDF
LNU-kurs: Kritisk lesing av sakprosa

LNU-kurs: Kritisk lesing av sakprosa

Nytt LNU-kurs! Utforskende grammatikkundervisning – språket som system og mulighet

Nytt LNU-kurs! Utforskende grammatikkundervisning – språket som system og mulighet