Utvikling av elevers revisjonskompetanse NB! Kurset er utsolgt i 2024.

Kursholder

Tale Birkeland Engebretsen er lektor i norsk, fagutvikler og leder ved det etter hvert velkjente Skrivesenteret ved Porsgrunn vgs. Skrivesenteret i Porsgrunn lærer elever opp til å veilede medelever i skriving, et prosjekt som har høstet mye anerkjennelse. Fra 2023 er Engebretsen fast medlem i fagjurien til “Holbergprisen i skolen”.

Udirs rammeverk for grunnleggende ferdigheter presiserer at elever skal kunne «revidere tekster på bakgrunn av egen vurdering og andres tilbakemeldinger». Ifølge norskfagets kjerneelement om skriftlig kompetanse skal elevene kunne «vurdere andres tekster og bearbeide egne tekster ut fra tilbakemeldinger».

Det kan være krevende å gjøre elever i stand til å gi nyttig respons på medelevers tekster. Tale Engebretsen foreslår konkrete metoder for å gjøre elevresponsen til en reell ressurs i skriveutviklinga. Blant annet jobber hun for at tekstsamtaler mellom elev og elev skal øke deres generelle tekst- og revisjonskompetanse. Det å gi elevene ulike roller som veileder og veisøker sammen med de rette verktøya for tekstrespons, gjør dem i stand til å vurdere tekstens bestanddeler på en hensiktsmessig måte.

Engebretsen viser hvordan vi kan gi elevene en god verktøykasse med skriveredskaper. Sentralt står scaffolding, som beskriver en form for støtte eller stillas eleven tilbys i skriveopplæringa. Denne støtten må ikke formidles av læreren, men like gjerne av en medelev med god tekstkompetanse og de rette veiledningsverktøya. Engebretsen inntar derfor observatørrollen og overlater mye av tekstresponsen til elevene. I løpet av kurset deler Engebretsen tanker og ideer om hvordan dette kan fungere i de fleste klasserom i de fleste fag.  

Del 1: Funksjonell respons – praktisk del 

Del 2: Tekstkompetanse – fyll til verktøykassa  

Del 3: Tekstsamtalen – veileder og veisøker – rolleavklaringer 

Det praktiske og økonomiske

  • Kurset varer i utgangspunktet i seks timer, inkludert pauser.

  • Kursholder reiser til dem som har bestilt kurset, og kurset avholdes i egnet lokale tilrettelagt av kursbestiller.

  • Lokaler: I tillegg til rom egnet til forelesning, behøves ofte rom til gruppearbeid.

  • Antall deltakere kan være fra ca. 25 – 100. Kursets form tilpasses noe etter gruppens størrelse.

  • Kurset koster kr 12 000,-. LNU dekker utgifter til opphold for kursholder. Reiseutgifter deles likt mellom LNU og kursbestiller, men med maksgrense på kr 3000,- for kursbestiller.

  • Dette kurset passer best for lærere i videregående skole.

  • Spørsmål kan rettes til daglig leder for LNU, Eva Kolsrud Vinde, eva@norskundervisning.no.

Print Friendly and PDF

Ny bok i Norskbokklubben: Samisk i norskfaget - fra plan til praksis

LNU-kurs! Å tenke med tekster - om essay som undervisningsmetode. NB! Kurset er utsolgt i 2024.